Гаюк Семен

Семен Гаюк (24.04.1907 – 04.04.1997) – протопресвітер УАПЦ, громадський діяч.

Вчився в початковій школі і гімназії в Бересті над Бугом. 1929 року закінчив Православну духовну семінарію в Кременці, богословський факультет Варшавського університету (1933). Восени 1933 року одружився з Олександрою Жиглевич. 19 січня 1934 року висвячений на священика владикою Симоном у Кременці. 1937 отримав ступінь магістра богослів'я. В 1930-х був душпастирем на Волині, зокрема парохом у Лопушному. Заарештований польською поліцією 1939 року й ув'язнений до концтабору Береза Картузька. Під час Другої світової війни мешкав в Заславі, де взяв активну участь у відродженні УАПЦ. Організатор Комітету допомоги полоненим у Заславі.

Від 1944 року на еміграції спочатку в Німеччині (Бад Кіссінґен), де працював на лісозаготівлях. Після закінчення війни був настоятелем церков і вчителем всесвітньої історії у таборах «Ді-Пі» при УНРРА та IRO, курсів для малограмотних. Від 1950 року на еміграції в США. Спочатку працював на металообробному заводі. У 1951 організував православну парафію Св. Луки у Ворренс. Був парохом в Ютиці, Нью-Йорку, Ньюарку, на Лонґ Айленді, Бофало. Згодом отримав посаду ректора семінарії Св. Софії у Савт-Бавнд-Брук. Викладав історію і гомілетику. Редактор «Українського Православного Слова», редактор-упорядник церковного Календаря-Альманаху.

Нагороджений правом носити два хрести. Був дійсним членом Української вільної академії наук. У 1968 здобув ступінь доктора філософії. Друкувався у «Голосі Америки», «Українському Православному Слові», «Свободі», «Народній Волі», канадському «Віснику» тощо. За книгу спогадів «Від церковного престолу до Берези за дроти» нагороджений на літературному конкурсі в Німеччині.

Батько трьох дітей. Похований в одній могилі з дружиною Олександрою Жиглевич.

Семен Гаюк